Nedostatok vitamínu C: Ako zvýšiť jeho hladinu

Od útleho veku nás učia, že vitamíny a minerály sú nevyhnutné pre naše zdravie. Ak konzumujete dobre vyváženú stravu alebo užívate multivitamíny, možno predpokladáte, že sú tým vaše vitálne funkcie zastrešené. Ak sa však chcete skutočne zamerať na svoje zdravie, oplatí zoznámiť sa so živinami, ktoré v typickej každodennej strave často chýbajú.

Vitamín C, známy ako kyselina askorbová, je nevyhnutný pre tvorbu zdravého telesného tkaniva, od svalov až po chrupavky. Mnohým ľuďom však chýba dostatok tohto vitamínu.

Je možné, že máte nedostatok vitamínu C?

V tomto krátkom sprievodcovi si prejdeme možné príznaky anémie vitamínu C a tiež kroky, ktoré môžete spraviť, aby ste dosiahli zdravú hladinu vitamínu C, mimo konzumácie potravín s vysokým obsahom vitamínu C.

Nedostatok vitamínu C a nálada

Prebúdzate sa ráno unavený alebo často trpíte nádchou?

Príznaky závažného nedostatku vitamínu C môžu byť nasledovné:

  • Únava – Ak ste každé ráno vyčerpaní, môžete predpokladať, že je to normálne. Mnoho ľudí sa v dnešnej dobe spolieha na niekoľko šálok kávy, aby mohli začať fungovať – však? Existuje šanca, že vaša únava nie je výsledkom nedostatočného príjmu kofeínu alebo spánku. Únava je často prvým varovným signálom skorbutu (nedostatok vitamínu C). Hovorí sa tomu aj únava z vitamínu C.
  • Stres – Je normálne, že sa z času na čas cítite nervózne. Ak máte v práci prezentáciu alebo veľkú spoločenskú udalosť, možno zistíte, že sa vám potia dlane a zrýchli sa vám tep. Ak ste sa však bez jasného dôvodu cítili vystresovaní viac ako zvyčajne, je tiež možné, že svoju úlohu zohráva nedostatok vitamínu C.

V skutočnosti môže nedostatok vitamínu C súvisieť s celým radom negatívnych pocitov, od smútku až po podráždenosť a omnoho viac.

Dodáva vám vitamín C energiu? Bežne sa vyskytuje v doplnkoch na podporu energie. Mnoho ľudí zisťuje, že táto látka je práve to, čo potrebujú na zvýšenie sústredenia a entuziazmu.

Fyzické príznaky nedostatku vitamínu C

Kým včasné varovné príznaky nedostatku vitamínu C majú často podobu emocionálnych a psychických symptómov, chronický nedostatok vitamínu C sa začne prejavovať fyzicky.

Prečo? Ako sme stručne uviedli, vitamín C pomáha pri tvorbe tkaniva.

  • Vitamín C je nevyhnutný pri tvorbe kolagénu.
  • Kolagén je významnou zložkou pokožky, svalov, chrupaviek, membrán krvných buniek a iných telesných tkanív.
  • Bez dostatočného množstva vitamínu C chýba našim spojivovým tkanivám kolagén, čím sa stávajú slabšími a menej elastickými.

Ďalej sa pozrieme na niektoré špecifické znaky, na ktoré treba dávať pozor.

Vitamín C a zdravie pokožky

Kolagén spôsobuje, že naša pleť vyzerá mladistvo a je penvejšia. S pribúdajúcim vekom prirodzene strácame kolagén a pružnosť pokožky. V dôsledku toho sa u nás môžu objaviť príznaky starnutia, vrátane:

  • Ovisnutej kože
  • Vpadnutých líc
  • Jemných liniek z opakovaných výrazov tváre

Kým vráskam a strate objemu pleti sa väčšina z nás nevyhne, nedostatok vitamínu C môže urýchliť prejavy starnutia.

Okrem zabezpečenia zdravej produkcie kolagénu hrá vitamín C aj ďalšie úlohy pri zachovaní mladistvého vzhľadu pokožky.

  • Oxidačný stres nastáva, keď UV žiarenie, smog, znečistenie životného prostredia a iné škodlivé látky prichádzajú do kontaktu s našou pokožkou. Postupom času to môže viesť k známkam starnutia. Antioxidačný vitamín C môže plniť ochrannú funkciu, pomáha pokožke vyrovnať sa s oxidačným stresom.
  • Vážny nedostatok vitamínu C môže tiež viesť k hrboľatej, nerovnomernej štruktúre pokožky, známej ako „husia koža“.

Ak chcete zlepšiť vzhľad a textúru pokožky, uistite sa, že prijímate dostatok vitamínu C alebo vyskúšajte lipozomálny vitamín C, ak uprednostňujete suplementáciu vitamínmi.

Problémy s modrinami a hojením kože

Pravdepodobne viete, že námorníci trpeli skorbutom – ale čo presne je táto starodávna choroba?

Ako už bolo spomenuté, vitamín C je nevyhnutný pre tvorbu zdravého tkaniva. Bez neho môže dôjsť k nasledovnému:

  • Krvácanie ďasien
  • Znovuotvorenie starých rán
  • Pomalé hojenie rán

Aj keď sa vyššie uvedené príznaky môžu zdať dramatické, mierny nedostatok vitamínu C môže stále viesť k nepríjemným príznakom, ako je ľahko pomliažditeľná pokožka.

Nepohodlie

Okrem viditeľnejších symptómov môže nedostatok vitamínu C viesť aj k každodenným bolestiam a podráždeniu.

Lakte, kolená a ostatné kĺby sú čalúnené kĺbovou chrupavkou. Ako starneme, rednutie chrupavky môže viesť k nepohodliu. Ak vaše telo neprodukuje dostatok kolagénu na vytvorenie zdravej chrupavky, vaše kĺby môžu byť stuhnuté, opuchnuté čí boľavé.

Iné fyzické príznaky

Medzi ďalšie zjavné vonkajšie príznaky potenciálneho nedostatku vitamínu C patria:

  • Červené, podráždené vlasové folikuly
  • Zkučeravné chlpy na tele
  • Zatočené, konkávne nechty
  • Tenké a lámavé vlasy a nechty

Vitamín C a Imunita

Okrem symptómov, o ktorých sme už hovorili, môže nedostatok vitamínu C spôsobiť, že budete náchylnejší na prechladnutie a iné choroby.

Tu je dôvod, prečo to dáva dokonalý zmysel:

  • Nedostatok vitamínu C môže oslabiť kľúčové časti imunitného systému, od kožnej bariéry až po červené krvinky.
  • Keďže vaše telo vynakladá bez dostatočného množstva vitamínu C ďalšiu energiu na hojenie rán a opravu tkaniva, môže mať menej zdrojov na boj s infekciou.

Doplnky vitamínu C sa často podávajú ľuďom, ktorí bojujú s infekciami v klinickom prostredí. Veľmi efektívnou obranou je aj Opláštené koloidné striebro, ktoré stimuluje imunitný systém a môže vás chrániť pred vzduchom prenosnými vírusmi a baktériami.

Koľko vitamínu C potrebujete?

Koľko vitamínu C teda je teda dosť?

Podľa Mayo Clinic je odporúčaná dávka pre dospelých 95 mg vitamínu C denne.

V mnohých prípadoch je prospešné skonzumovať ešte viac, ako je minimálne denné odporúčané množstvo, najmä ak máte nutričný nedostatok.

Pokiaľ ide o klady a zápory vitamínu C, sú tam väčšinou klady!

  • V klinických štúdiách sa použili dávky až do 500 mg denne s malým počtom nežiaducich účinkov.
  • Je dobré si uvedomiť, že človek môže mať v tele príliš veľa vitamínu C. Vo všeobecnosti by ste nemali konzumovať viac ako 2 000 mg denne.
  • Negatívne vedľajšie účinky nadmerného množstva vitamínu C môžu zahŕňať zažívacie ťažkosti.

Kde získať vitamín C

Ako môžete získať aspoň 95 mg vitamínu C?

Niektoré druhy ovocia a zeleniny majú prirodzene vysoký obsah tejto esenciálnej látky. Pomaranče sú snáď najznámejším zdrojom tohto vitamínu. Každý má asi 70 mg.

Ďalšie potraviny bohaté na vitamín C zahŕňajú:

  • Červená paprika - 95 mg v ½ šálky
  • Kiwi - 70 mg na šálku
  • Paradajka - 20 mg na šálku

Ste pripravení začleniť viac vitamínu C do svojej rutiny? Jednou z možností je jesť viac tohto ovocia a zeleniny. Ďalším je domáca výroba alebo nákup štiav bohatých na vitamín C.

Doplnky

Buďme úprimní – nie každý má dostatok energie na to, aby si udržal stály prísun čerstvého ovocia a zeleniny, a ešte menej aby vymýšľal recepty na ich použitie.

V týchto prípadoch je ďalšou možnosťou suplementácia vitamínu C.

Nie všetky doplnky vitamínu C sú si však rovné.

  • V klinických podmienkach sa vitamín C dodáva intravenózne, t.j. priamo do krvného riečištia.
  • V domácich podmienkach nemáme intravenózne možnosti.
  • Keď prehltnete vitamín C, nemusí byť 100% biologicky dostupný.

Čo sa stane s neabsorbovanou kyselinou askorbovou? Prebytočný vitamín C sa vylúči vo vašom moči, čo znamená, že nebudete môcť využívať jeho potenciálne účinky pri hojení pokožky a posilnení imunity.

Niektoré doplnky sú biologicky dostupnejšie ako iné, čo znamená, že naše telá sú schopné absorbovať väčšie percento vitamínu C.

Lipozomálny vitamín C

Lipozomálny kapsulovaný vitamín C obsahuje kyselinu askorbovú, ktorá bola obalená v lipozómoch.

Čo je to lipozóm? Je to guľovitá “nádoba” s aspoň jednou vrstvou tuku. Tieto látky napodobňujú tvar a veľkosť ľudských krviniek a sú účinným mechanizmom na vstrebávanie liekov a doplnkov.

Štúdie ukazujú, že lipozomálny vitamín C sa ľahšie vstrebáva ako iné formy, ako napríklad:

  • Prášok
  • Prášok zapuzdrený v želatíne
  • Tabletky

Ako dlho trvá zvýšenie hladiny vitamínu C?

Ak trpíte nedostatkom vitamínu C, zmena vašej rutiny môže mať rýchle účinky.

Keď začnete konzumovať dostatok vitamínu C, môžete očakávať nasledovné výsledky:

  • Zlepšenie symptómov do jedného alebo dvoch dní
  • Výrazné zlepšenie po jednom týždni
  • Úplné zotavenie z nedostatku po jednom mesiaci

Majte však na pamäti, že táto časová os predpokladá, že každý deň konzumujete a absorbujete 300 mg až 1 000 mg vitamínu C. Uistite sa, že si kúpite vysokokvalitný doplnok s množstvom biologicky dostupnej kyseliny askorbovej.

Čo sa stane po mesiaci?

Rovnako ako pri všetkých zdravotných návykoch je dôležité držať krok s vašou novou rutinou. Ak náhle prestanete užívať vitamín C a neurobíte dlhodobé zmeny vo svojej strave, môžete sa zakrátko ocitnúť v rovnakej pozícii a dokonca trpieť vážnym nedostatkom.

Nie je teda na škodu udržať si svoju novú rutinu bohatú na vitamín C. Naopak, výhody doplnkov vitamínu C môžu zahŕňať nasledovné:

  • Zlepšenie štruktúry pleti a zmiernenie známok starnutia
  • Menšie nepohodlie v kĺboch
  • Podporíte svoj imunitný systém a svoje celkové zdravie

Cymbiotika: Tajná zložka vášho príjmu vitamínu C

Pokiaľ ide o váš doplnok vitamínu C, kľúčom je dostatočný príjem a kvalita.

Lipozomálny Vitamín C od Cymbiotiky obsahuje nanočasticový vitamín C zapuzdrený v lipozómoch s biologickou dostupnosťou podobnou intravenóznej aplikácii.

Tento doplnok lipozomálneho vitamínu C je špeciálne vyvinutý na zlepšenie zdravia pokožky a posilnenie imunity, obsahuje aj superpotravinové zložky vrátane oxidu kremičitého, ďalšej životne dôležitej látky pre syntézu kolagénu.

Ako všetky produkty od Cymbiotiky, aj tento doplnok lipozomálneho vitamínu C je v bio kvalite, vegánsky a z prírodných zdrojov.

Ak medzi vaše ciele v oblasti zdravia patrí zlepšenie nálady, žiariaca pleť a lepší pocit z každého dňa, zvážte pridanie vitamínu C alebo iných prírodných doplnkov pre krásu do vašej každodennej rutiny a zažite ten rozdiel na vlastnej koži.

Zdroje: 

Journal of the American Academy of Dermatology. Adult Scurvy. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10570371/

Cutis. Keratosis pilaris, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18856156/

Healthline. Vitamin C Deficiency Symptoms. https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-deficiency-symptoms#TOC_TITLE_HDR_15

The Mayo Clinic. Can vitamin C improve your mood?https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/vitamin-c/faq-20058030#:~:text=For%20adults%2C%20the%20recommended%20daily,Nausea

The Mayo Clinic. Is it possible to take too much vitamin C? https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/benefits-vitamin-c/faq-20058271#:~:text=The%20link%20between%20vitamin%20C,after%20they%20received%20vitamin%20C.

WebMD. Vitamin C Sources. https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-vitamin-c-sources

Medical News. Vitamin C Therapeutic Uses. https://www.news-medical.net/health/Vitamin-C-Therapeutic-Uses.aspx

The University of Rochester. Vitamin C. https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=vitaminc#:~:text=In%20adults%2C%20the%20treatment%20is,C%20deficiency%20with%20no%20symptoms.